Blue Prism Interview Questions And Answers

The Blue Prism market share is expected to reach $ 8.75 billion in the next few years. Cracking the BluePrism developer or BluePrism Admin interview is difficult without proper preparation as there is a high demand for this tool. Tutorials Mania provides you with the frequently asked Blue Prism interview questions for both beginners and professionals, which help you get a decent job. If you come across any questions that are not mentioned here, please place them in the comments section, and we will include them in the blog. Let’s get started now with Blue Prism Interview Questions.



Blue Prism Interview Questions

  1. Define Blue Prism Automation?
  2. What is the importance of Blue Prism?
  3. What is process Studio?
  4. What are the different types of security in Blue Prism?
  5. What is a login agent?
  6. What are the other modes available for object spying?
  7. Mention the components that are there in Blue Prism?
  8. What is the write stage in Blue Prism?
  9. How can the system release locks?
  10. What is the role of Web service in Blue Prism?


Blue Prism Interview Questions And Answers

1. Define Blue Prism Automation?

Ans: The process of automating the task with the help of enterprise application software that works similarly to the user. Automation is a medium or a tool to operate other application software with the help of existing application UI.

2. What is the importance of Blue Prism?

Ans: Blue Prism is designed in IT Governance to support both external and internal decryption and encryption keys. Blue Prism offers Audit Logs enabling. In the process of automation, .NET is used to achieve high-level robustness.

3. What is process Studio?

Ans: The process studio looks much similar to the business flow diagram, and the processes are created in a part of Blue Prism known as Process Studio, which uses standard symbols and notations.

4. What are the different types of security in Blue Prism?

Ans:  The following are the three different types of security available:

  • Options: Rules for password settings
  • Credentials: used to store private (secret) information
  • User: used to assign fresh (new) user information

5. What is a login agent?

Ans: Login agent is used for locking the windows or for resetting the passwords.

6. What are the other modes available for object spying?

Ans: The following are the different models for object spying:

  • Accessibility mode
  • WIN32 mode
  • Region mode
  • HTML mode

Related Article: Blue Prism VS Automation Anywhere

7. Mention the components that are there in Blue Prism?

Ans: Basically, Blue Prism provides a set of libraries, runtime environments, and tools to RPA. Here are the following two main components of Blue Prism. 

  • Process Studio
  • Object Studio

8. What is the write stage in Blue Prism?

Ans: The purpose of the write stage is to store the values in the elements. To the left, properties form is attached to the data Items, and to the right, we will find the list of elements that exist. 

9. How can the system release locks?

Ans: Whenever a process stops running, the system automatically releases the lock in a proper fashion. This includes both the control room and Process Studio.

10. What is the role of Web service in Blue Prism?

Ans: Web service is a client-server application which has interoperable software mission to establish communication between the devices over a network. It is a collection of protocols used to exchange information between devices or applications.


The Best Blue Prism Interview Questions And Answers

11. What are the Session variables?

Ans: Session variables are a type of exposures present in the data item, and its value can be modified or changed in the control room while running any process at runtime.

12. Differentiate between defined and undefined collection?

Ans: Defined collection: The fields of the collection are set before they run

Undefined collection: The field is not set before, and they are populated at runtime.

13. What are the types of modes available for an object?

Ans: The following are three different modes available for an object:

  • Exclusive mode
  • Foreground mode
  • Background mode

14. In Blue Prism, what should your main page contain?

Ans: The Main page should contain high-level steps.

15. What is a Tag in Blue Prism?

Ans: Tag is a term assigned or a keyword used to represent a Work Queue item.

16. What are the debugging techniques present in blue prism?

Ans: Here are the different types of debugging techniques:

  • Step 
  • Step over
  • Step out 

• Step – It executes everything at each stage of the process. Once if it comes across a page, it enters inside and executes the process.

• Step Over – It executes everything at each stage of the process. Once If it comes across a page, it enters but will not execute the process.

• Step Out – It executes each stage of the process that is available on the current page.

17. How to configure a safe stop in Blue Prism?

Ans: An in-built environment function within the decision stage makes use of the IsStopRequest() method to configure a safe stop.

18. What is Infrastructure in blue prism?

Ans: The Blue prism tool has six separate parts in its Infrastructure. They are as follows:

A. Home
B. Studio – Process/Object
C. Control Room
D. Analytics
E. Releases
F. System

19. Why do you choose Blue Prism?

Ans: The following are the reasons to choose Blue Prism tool:

  • Blue prism is an automation process designed within IT Governance to support both internal and external tasks.
  • Encryption or Decryption Keys provide audit Logs which enable High-level, robust applications with the help of customized code within the process automation. 
  • This tool is capable of doing all the activities.

20. How to configure Business rules and logic in Blue Prism?

Ans: The Process Studio is the best place to configure logic and business rules as it gives better control to change the management.


Advanced Blue Prism Interview Questions And Answers

21. Define environmental locking?

Ans: Environmental locking is a feature in Blue Prism to prevent several bots from using the same process path. A token is generated to allow only one bot to access.

22. Define Environment variable?

Ans: The value of the data item can be changed without opening and exposing the data item through the processor object.

System tab → process section → environment variables.

23. Mention the languages that are used in the coding stage?

Ans: The following are the languages used in the coding stage:

I) C# (c-sharp)

ii) Visual Basic

iii) J#

24. How to invoke the javascript in Blue Prism?

Ans: To invoke the Javascript, we need to navigate through a stage in the object studio.

25. Mention the ways to expose data items?

Ans: The following are two different ways to expose data items:

  • Session variable.
  • Environment variable

26. Mention the best practices available in Blue Prism?

Ans: The following are the best practices in Blue Prism:

  • Anchor stage
  • Exception handling 
  • Wait stage
  • Work Queues

Top Blue Prism Interview Questions And Answers

27. What is surface automation? What are its disadvantages?

Ans: The visual automation done using images or screenshots is known as surface automation. 

Disadvantages: 

It makes use of screen coordinates to capture an object, and hence the accuracy is very low.

If the target application is inactive, then possibly global key values are passed to the other application.

28. Define Session in Blue prism?

Ans: An instance created when a process is initiated or run on a chosen resource is known as Session.

29. What is the use of the scheduler in Blue Prism?

Ans: The Scheduler plays a major part in assigning the robot process based on input availability.

30. What is the difference between a thin client and thick client?

Ans: The following are the differences between Thin and Thick client:

Thin client

Using this application, we can’t obtain quality properties while spying 

Citrix and Virtual environment.

Thick client:

 Using this application, we can obtain a handful of attribute properties 

 Calculator and browser (Internet Explorer)


Most Frequently asked BluePrism Interview Questions and Answers.

31. What is version control, and how versioning happens in Blue Prism?

Ans: While saving a processor object, a pop-up appears to provide an edit summary. This property maintains the Version Control or Version History in Blue Prism.

32. What are the data types present in Blue Prism?

ANs: There are several data types used in Blue Prism. The following are a few commonly used data types:

  • Flag.
  • Date, Date 
  • Image
  • Binary
  • Span
  • Text, Number
  • Password
  • Time,Time,Time

33. What is stage logging?

Ans: The process of hiding every stage from making it visible in the stage log viewerThis is an important feature of Blue Prism, and these are of three types, enabled, disabled, and errors. 

34. What is a Blue Prism process template?

Ans: A Blue Prism process template is a strong base for the processes and Work Queues created within a Blue Prism and is used consistently across all processes. By using this template, the processes can be easily supported and configured, and how they are used is consistent across all processes that are created.

35. What is a work queue in Blue Prism?

Ans: A work queue is an internally configurable list that enables a process to manage the workloads. A process can make use of various work queues, whereas if required, a work queue can be shared among multiple processes.

36. What is a code stage in Blue Prism?

Ans: The coding stage in Blue Prism allows coding scripts to be integrated into the Business Objects but not a Process. It can have inputs and outputs written in C# or J# or Visual Basic.

37. What is the Application Modeller in Blue Prism?

Ans: An Application Modeller adheres to a local naming convention. Moreover, this contains -{element name} and {element type}. This modeler creates a section for each part of the screen, and support mitigates the risk of incorrect elements.

38. Can data items be defined as global in Blue Prism?

Ans: By default, the data item can be visible for its individual page, but by un-ticking, the checkbox against the visibility option in properties forms will define a data item as global.

39. What are Collections?

Ans: Collections are the other kind of Data Items with similar behavior. All the collections should have a predefined data type. To use “sleep” action, you need to import a business object from the utility.

40. What is a Resource PC?

Ans: A Resource PC is a Blue Prism that is launched in a different mode. Any system which has Blue Prism can run Resource PC.


Blue Prism Interview Questions And Answers for Experienced

41. What is the element mask?

Ans: Element mask is a special feature of an application modeler that allows you to copy a selected attribute of one element and apply it to another element. This is very useful in the case of winning a combination of attributes. If one element is added, then you can apply it to one or more elements.

42. How to check the Process Validation?

Ans: To check the process validation, double click on the calculation stage, and select the Validate option, and if any expression is valid, then it will display it as valid. Later, to check whether the logic is implemented as per the functionality, click on Evaluate expressions and pass the test data.

43. Difference Between collections and data items?

Ans: A Data item can initialize only one data value at a time, whereas the collection can take more than one value at a time. Collections are used within a loop stage, but data items are not used.

44. Mention some of the benefits of using Blue Prism?

Ans: The following are the advantages of using blue prism:

  • Quality 
  • Accuracy
  • Customer satisfaction
  • Growth in analytics
  • Cost-effective
  • Increased growth
  • Quick ROI

45. Mention some of the features of Blue Prism?

Ans:  The following are some of the features of Blue Prism:

  • It is user-friendly
  • It is rick free
  • It is code free

More Interview Questions And Answers

  1. Kotlin Interview Questions
  2. Adobe Analytics Interview Questions
  3. Digital Marketing Interview Questions
  4. Google Analytics Interview Questions
  5. SEO Interview Questions

About Akshay Kumar Kothuri

Akshay Kumar Kothuri was born and brought up in Hyderabad. He works as an AI developer and Speaker for many technical events like Workshops, Hackathons, and Faculty Development Programs conducted across India. He is passionate about exploring the latest technologies and innovations in the field of Artificial intelligence, Machine Learning, Robotics, Chatbots, IoT, Embedded Systems, Data analytics, Vmware, and other competing technologies in software. He has good working knowledge and experience in AI-related systems. He holds a Master's degree in Embedded systems from VITS. Follow him on LinkedIn. You can also contact him at kothuriakshay94@gmail.com
View all posts by Akshay Kumar Kothuri →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *