Digital Marketing Interview Questions And Answers

Digital Marketing Interview Questions and Answers for Beginners and Experienced.

Digital marketing is one of the highest growth areas in the field of online business. It is expected to become dominant over the next few years, thus creating considerable employment opportunities in the field of digital marketing.  All you have to do is look for good opportunities and be well prepared for your digital marketing interview questions.

Before you have to attend the first interview, you need to brush up your skills or practice some questions and answers. To increase your trust and help prepare for an interview, we have created a list of very frequently asked digital marketing interview questions for freshers and experienced candidates as well.

The Following Digital Marketing Interview Questions have been categorized in to:



Digital Marketing Interview Questions

1. What do you understand by the term Digital Marketing?
2. Mention Some of the Important Areas of Digital Marketing
3. How can you categorize digital marketing?
4. What is Inbound Marketing?
5. What is Outbound Marketing?
6. List out some of the useful Digital Marketing Tools?

7. What is SEO?
8. What is On-page SEO?
9. What is Off-page SEO?
10. What activities that include in On-page SEO includes?
11. What is a keyword in Digital Marketing?
12. Why is it important to do keyword research?

13. What are the main areas to optimize keywords for website rankings?
14. What is Keyword Density?
15. What is Google Analytics?
16. What are the different types of Digital Marketing?
17. What are the Latest Trends in Digital Marketing?

18. What are the different types of SEO?
19. What is White Hat SEO?
20. What is Black Hat SEO?

Check below for more Detailed Interview Questions …


Digital Marketing Interview Questions And Answers

1. What do you understand by the term Digital Marketing?

Answer

Digital Marketing is the marketing or promotion of items or services utilizing digital media or digital technologies on the Internet. Companies can connect with current and potential customers using digital channels such as search engines, social media, e-mail, other web sites, and some other advanced digital mediums.

As a field, digital marketing is tremendous, and it traverses a wide scope of activities, for example, Search engine optimization, social media marketing, Affiliate marketing, Email marketing, Display ads, Mobile Apps, Video Ads, etc. 

2. Mention Some of the Important Areas of Digital Marketing

Answer:

Digital Marketing has several activities to engage and reach a particular audience.

Here is the list of important areas of Digital Marketing

  1. Search Engine Optimization (SEO)
  2. Search Engine Marketing (SEM)
  3. Social Media Marketing (SMM)
  4. Email Marketing
  5. Content Marketing
  6. Affiliate Marketing

3. How can you categorize digital marketing?

Answer:

Digital marketing/communication is categorized into two segments

  1. Inbound Marketing 
  2. Outbound Marketing

4. What is Inbound Marketing?

Answer: 

Inbound marketing is the marketing strategy that helps to grab the attention of the prospects towards the services or products through digital content in e-books, social media, webinars, and online events. 

The fundamental goal of Inbound Marketing is to build a valuable relationship with the prospects that positively affect your business, and as well as increase potential customers.

5. What is Outbound Marketing?

Answer:  Outbound promoting alludes to any sort of advertising where an organization starts the discussion and sends its message out to an audience. Outbound marketing includes advertising and marketing, for example, TV ads, radio advertisements, print commercials (paper advertisements, magazine promotions, flyers, handouts, lists, and so on.), trade shows, outbound deals call (AKA “cold calls”), and email spam. This segment includes placing ads, emails, or cold-calls reach out to potential customers through digital mediums.

6. List out some of the useful Digital Marketing Tools?

Answer:

There are a huge number of Digital Marketing Tools that are accessible on the web, with new ones getting included each other day. Notwithstanding, there are a few tools that have been around for some time and are very well known for the particular functionality they offer.

For instance

Keyword Tools – Google Keyword Planner, UberSuggest
Content Idea Generating Tools – BuzzSumo, Google Trends
Analytics Tools – Google Analytics, Kissmetrics
SEO Tools – SEM Rush, Ahrefs, Moz, SpyFu 
Email Campaigns – MailChimp, Aweber
Social Media Automation – HootSuite, Buffer
Graphic Designing Tools – Canva
Buffer App
Unbounce
Has offers

7. What is SEO?

Ans: SEO stands for Search Engine Optimization. It is the way toward expanding the quality and amount of site traffic by expanding the visibility of a website or a website page to users of a search engine. SEO is the practice of getting traffic from the organic, editorial, or natural search results on search engines.

Related Articles: SEO Interview Questions And Answers

8. What is On-page SEO?

Answer: SEO on a page (also known as live SEO) refers to the habit of optimizing a web page to improve the search engine ranking and get organic traffic. On-page SEO involves optimizing content, headlines, image optimizations, and HTML tags(title, meta, and header).

9. What is Off-page SEO?

Answer: “Off-page SEO” is also known as Off-site SEO. It is referred to as an action to be taken outside of your website to influence the ranking on the search engine search results page (SERPs).

10. What activities that include in On-page SEO includes?

Answer: The most important activities that include in On-page SEO are

  1. Title Optimization
  2. URL Optimization
  3. Meta Description Optimization
  4. Content Optimization
  5. Landing Page Optimization
  6. Image Optimization
  7. Body Tags Optimization
  8. Image Optimization
  9. BreadCrumbs Optimization
  10. Header Optimization
  11. Footer Optimization
  12. Internal Linking, and so on.

11. What is a keyword in Digital Marketing?

Answer: Keywords in Digital Marketing plays a crucial role in connecting the particular audience to the website. A proper keyword search lies at the core of an effective advertising effort. Keyword research can help you to target a particular audience to search and discover you through the regular words and terms they express or use. 

12. Why is it important to do keyword research?

Answer:  Keyword research is one of the most important factors in SEO. 100 out of 90 users look at the search engines for particular information by typing keywords. When a user types a keyword in search engine results bar, then robots.txt crawls the entire search engine and pulls out the matching information into the top section. It is recommended to target long-tail keywords for better results. The power of keyword research lies in between the search engine and your target audience.

13. What are the main areas to optimize keywords for website rankings?

Answer: Keywords play a crucial role in web page/ website rankings. The below is the list of areas mainly the keyword has to be targeted.

  • Keyword in Title: The primary Keyword in the title is must and should.
  • Keyword in URL: The primary keyword in the URL is also an important factor that has to be considered, and it has to reflect the keyword in the SEO title.
  •  Keyword in Meta Description: Keyword in the meta description is also one of the important factors in SEO. When we use long-tail keywords along with primary keywords in meta description can help you to get better results.
  • Keyword in webpage content: Keyword in webpage content is one most important factors to be taken into consideration. By proper maintenance of keyword density can help you to get rank on top in search engines.
  • Keywords in Headlines: Keywords in Headlines is a prominent factor to be taken into consideration for better results.

14. What is Keyword Density?

Answer: Keyword Density is referred to the percentage of keywords on a webpage to the total number of words on a webpage. With regards to SEO, Keyword density can be utilized to decide if a page is relevant to a predefined keyword or keyword phrase on a website. Keyword density should range between 1% to 3% along with LSI keywords and semantic keywords.

15. What is Google Analytics?

Answer: Google Analytics is the services offered by Google to help track your website and reports site traffic, as of now as a stage inside the Google Marketing Platform brand. Google launched this service after acquiring Urchin in November 2005.

Related Article: Google Analytics Interview Questions

Commonly Asked Digital Marketing Interview Questions

16. What are the different types of Digital Marketing?

Answer:

  1. Search Engine Optimization (SEO)
  2. Social Media Marketing
  3. Search Engine Marketing & Pay-Per-Click Advertising
  4. Content Marketing
  5. Email Marketing
  6. Affiliate Marketing
  7. Influencer Marketing
  8. Mobile Phone Advertising
  9. Viral Marketing, etc.

17. What are the Latest Trends in Digital Marketing?

Answer: The top most Digital Marketing Trends are

  1. Voice Search
  2. The Ascent of Social influencer marketing
  3. Content marketing
  4. Polished & Interactive Emails
  5. Featured Snippets
  6. Live Video
  7. Conversational Marketing

For more information visit Top 7 Digital Marketing Trends to Look out in 2020

18. What are the different types of SEO?

Answer: 

  1. White Hat;
  2. Black Hat;
  3. Grey Hat; and
  4. Negative SEO.

19. What is White Hat SEO?

Answer:

White HAT SEO refers to the strategies that follow Google Webmaster Guidelines, yet for the most part, take longer and cost more to complete. White Hat SEO conveys far less hazard and will, in general, lasting results after some time.

 You’ll discover the vast majority of the regarded SEO and Content marketing organizations like Moz, Search Engine Watch, Search Engine Journal, Search Engine Roundtable, Search Engine Land, the SEM Post, GSQI, Stone Temple, and Philadelphia-territory Seer Interactive and SEMRush all utilization and prescribe white Hat SEO tools and procedures.

White Hat SEO alludes to the use of improvement systems, procedures, and strategies that attention on a human crowd contradicted to web search tools and totally adheres to web crawler rules and approaches.

20. What is Black Hat SEO?

Answer: Black Hat SEO refers to the techniques that which doesn’t follow any guidelines offered by Google WebMasters. Indeed, many Black Hat SEO strategies are explicitly illuminated in the rules as things you ought NOT to do. Thus, they convey the hazard that your site and content will rank lower, be restricted from the search engine for ranking, or downgraded whenever Google refreshes its positioning calculation. Google refreshes its positioning calculation/algorithm about 500-600 times each year.

21. What Grey Hat SEO?

Answer: Grey Hat SEO is the act of utilizing actually legitimate strategies to improve your site rankings, however, which are morally questionable, and would one day be able to become Balck Hat. Consider it like legitimate highs.

22. What is Negative SEO?

Answer: Negative SEO refers to the combination of Black Hat SEO and Grey Hat SEO. This technique is implemented on other websites to cause harm to their websites. Harming your competitor websites prepares you to climb in list items. But it is highly not recommended to do this.

23. Explain PPC or Pay Per Click advertising?

Ans: In Pay Per Click advertising, the advertisers pay a certain amount to the website owner or publisher when the ad is clicked.

24. What is Google Adwords? Explain?

Answer: Google AdWords refers to the Online Advertising system from Google. Google AdWords is now Google Ads. Google ads are used to help advertisers/marketers to reach their particular audience to get leads. It is the most acclaimed Pay-Per-Click promoting framework on the planet. Adwords permit organizations to set a spending limit for advertisements, and the installments happen when individuals click on the promotions—Google Adwords administration centers around keywords.

25. What is the limit for the characters in Adwords Ads?

Answer: The limit of headlines and subheadings should not exceed more than 30 characters, and the descriptions limit should be within 90 characters.

Digital Marketing Interview Questions and Answers for Beginners

26. Name some of the Google AdWords ad extensions?

Answer: 

  • Promote Extension
  • Sitelink Extensions. 
  • Callout Extensions.
  • Click to Text Extensions. 
  • Call Extensions.
  • Review Extensions.

27. What is keyword streaming?

Answer: Keyword Stream is an SEO tool for web pages and search engine optimization. The keyword streaming process takes basic and common keywords related to a particular site and adds a prefix, suffix, or complex number to make the keyword a new word.

28. What is Keyword Stuffing?

Answer: Keyword Stuffing is an SEO technique that is considered webspam or spam, so that keywords gain an unfair ranking advantage in search engines in the meta-tag of a web page, displayed content, or backlink anchors in search engines.

29. What is PPC or Pay Per Click advertising?

Answer: Pay-per-click is an Internet advertising model that promotes website traffic that advertisers pay publishers when their ads are clicked. PPC is typically associated with a first-level search engine. When you use a search engine, advertisers typically purchase keyword phrases related to the target market.

30. What are the primary models for determining Pay-Per-Click?

Answer: The primary models of PPC are

  1. Flat-Rate PPC
  2. Bid based PPC

[Related Article: Top 5 User Behaviors to Track on Your Website]

31. What is Flat Rate PPC?

Answer: The Flat Rate PPC is where advertisers and publishers (search engines) agree to pay a fixed amount per click. Publishers have a rate that determines the CPC based on the term conflict, and more people pay for that click.

32. What is Bid based PPC?

Answer: Advertisers partner with other advertisers in private auctions hosted by publishers. The dealer informs the publisher of the highest BidBid he is ready to pay. A common way to make bid-based PPC sites, such as Google Ads, is to charge high compared to the next most important bidder.

33. Mention a few Off-page activities?

Answer: Here is the list of some of the Off-Page activities

  1. Link building
  2. Social Media Posting
  3. Forum Posting
  4. Profile Building
  5. Guest Posting
  6. Incorporating Images
  7. Incorporating Videos
  8. Document sharing
  9. Blog Commenting
  10. Build Trust, and so on.

34. What is SEM?

Answer: Search engine marketing is a form of network marketing, including website promotion, through paid advertising to improve the visibility of the search engine results page.

35. What is the difference between SEM and SEO?

Answer: SEO makes your site appear on the search engine results page, while SEM is a search engine results page where search engine marketing buys a space.

[Related Article: How to set a Successful Digital Marketing Strategy]

The Best Interview Questions on Digital Marketing for Freshers

36. What is an Anchor Tag?

Answer: An anchor tag is an HTML tag used to define the hypertext of a link. The search engine uses tags to determine the subject of the target URL. The user clicks the anchor text to achieve the purpose of the link.

37. How did Social Media use for marketing?

Answer: Social media marketing includes creating and sharing content through different social media channels to achieve marketing and branding goals. This includes activities such as posting pictures, videos, and other content to drive viewer engagement.

Social media marketing helps you in increasing traffic to your website, establish conversion rates, increase brand awareness, and improve communication and engagement with your target audience.

38. What is Email Marketing?

Answers: Email marketing is typically the use of email to send business messages to a group of people. In the broadest sense, all email sent to potential or current customers is considered email marketing. Use email to send ads, request business, sales, or raise money.

39. List some Email Marketing tools?

Answer: 

  1. Constant Contact
  2. MailChimp
  3. SendinBlue
  4. Drip
  5. ConvertKit
  6. AWeber
  7. GetResponse and so on.

40. What is Content Marketing?

Answer: Content marketing is designed to attract, maintain, and ultimately promote profitable customer behavior. A strategic marketing methodology focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content.

41. What is AMP?

Answer: AMP is an online publishing format developed by Google as a competitor to Facebook’s instant articles. It is similar to HTML and is optimized for mobile web browsing. AMP-HTML is designed to help you quickly load a page when you click a page on a Google search results page with special code, but with different results.

42. What are Long-tail Keywords?

Answer: The long-tail keywords are the combination of three to four keyword phrases and very specific, regardless of what you are selling. Every time a customer uses a specific search term, they tend to look for content to actually buy.

43. What are the Semantic keywords?

Answers: Semantics is a branch of linguistics concerned with deriving meaning from words. Semantically related keywords are simply words or phrases that are related to each other conceptually. For example, for a keyword like “search volume,” some semantically related keywords could be keyword research.

44. Mention the limit for Adwords Ad characters?

Answer: In the previous format, you could use 140 characters (30 characters of the title and two 80-character descriptions). The new one allows up to 270 characters (3 titles and 90 characters of two explanatory lines) with a maximum text approximately doubling.

45. What is AdRank?

Answer: AdRank in AdWords is a key concept of AdWords marketing, which plays a major role in determining how well your ads are displayed and how much you cost per click in SERP.

[Related Article: How to Start Diversifying Your Traffic ]

Frequently Asked Digital Marketing Interview Questions And Answers

46. Explain the impact of Ad rank on cost per click?

Answer: Google charges you for each click or CPC each time you click on your ad. Divide the cost by the quality score by 1 cent based on the cost per click and the quality score you are willing to pay. Google continues to change its agreements related to ad rankings.

47. What is Google Attribution?

Answer: Google’s attribution is a monitoring program launched in 2017 by Alphabet Inc., an Internet advertising company. You’ll need to link to the AdWords you’ve signed up for, or to the Google Analytics view where you double-clicked your search account.

48. What is google attribution 360?

Answer: Attribution 360 uses ML(machine learning) and gives clear information on giving weightage to each contact point in the user experience. Completely determine digital attribution across devices and channels, combined with Google Analytics, AdWords, and double-click data.

49. What is Double Click?

Answer: Double-click is a Google-owned business to earn money from publishers and online advertisers. This is done through advertising services. Online publishers use double-clicks to display ads on their Web sites.

[Related Article: A to Z Guide to Google Analytics]

50. How negative keywords influence in PPC?

Answer: Negative keywords are defined as keyword’s keyword type to prevent ads from being triggered by specific words or phrases. ‘The person searching for the phrase won’t see your ad. This is also known as a negative match. A common example of using keywords is ‘cheap’ (Google takes ‘free’ as an example).

51. Can you have too many keywords in AdWords?

Answer: If you target too many keywords in your ad group, your ads aren’t very relevant to your targeted keywords. Quality scores, click-through rates, and conversion rates are affected.

52. What are the different types of bidding?

Answer: There are seven different automated bidding strategies are available:

  1. Target search page location.
  2. Target cost-per-acquisition (CPA)
  3. Target outranking share.
  4. Target return on ad spend (ROAS)
  5. Enhanced cost-per-click (ECPC)
  6. Maximize conversions.
  7. Maximize clicks 

53. How do you improve your conversion rates?

Ans: Conversion rates can be improved by testing various site elements, especially on landing pages. You can also experiment with the features, layout, and style of the landing page.

54. What is responsive web design? 

Answer: Responsive Web Design enables websites and pages to automatically adapt to the screen, such as desktops, laptops, tablets, and smartphones, to render (or display) on all devices and screen sizes. Describes the design approach.

55. Which is the better one, Online Marketing or Offline Marketing?

Answer: Online marketing is preferred as better compared to offline marketing.

Here some of the points demonstrate the importance of online marketing over offline marketing.

  1. Click on more users to expand geographically easily with the help of online marketing.
  2. Information can be accessed immediately in online marketing.
  3. An ultimate tracking facility is available in online marketing
  4. Interactions with customers can be easily done in high amounts in a limited period of time compared to offline marketing.

56. What are the Most Important C’s in Digital Marketing?

Answer:  

  1. Content
  2. Customer
  3. Conversation
  4. Context

57. What are the most effective Free ways to increase traffic to your website?

Answer:

  • Create a Free Google My Business Listing
  • Perform On-Page SEO
  • Get Listed in Online Directories
  • Build Backlinks
  • Post to Social Media
  • Include Hashtags in Your Posts
  • Use Landing Pages
  • Target Long-Tail Keywords
  • Start Email Marketing
  • Guest Blog
  • Engage Online
  • Learn from Your Analytics

58. Which strategy do you think is ideal?

Basically, my view of marketing strategy and advertising strategy is that it falls into two broad categories, including long-term and short-term plans. Short-term strategies are best, where you can place, advertise, and distribute information immediately when you need to quickly build traffic and sales, but there are a limited number of new customers interested in long-term strategies and need to invest more in time and money. They usually don’t see results right away, but over time their effectiveness will increase, ultimately increasing their long-term return on investment and their ability to maintain themselves.

59. What are the Digital Marketing Trends to Look out in 2020?

Answer: Here is the list of 7 Digital Marketing Trends which can help you to increase your digital marketing strategies to the next level.

  1. Voice Search
  2. The Ascent of Social Influencer Marketing
  3. Content Marketing
  4. Polished & Interactive Emails
  5. SERP Position Zero & Featured Snippets
  6. Live Video
  7. Conversational Marketing

Updating More Digital Marketing Interview Questions and Answers…

Tutorials Mania

Make Learning Simple By Learning Technology From Scratch

About Siva Prasad Padhy

Siva Prasad Padhy is a Passionate Content Developing Strategist who ensures that a consistent brand message is delivered to the audience. He is detail-oriented and multi-faceted, allowing him to incorporate his marketing skills with his vision to identify customer’s needs, provide the best services, and escalate them to sales.
View all posts by Siva Prasad Padhy →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *